
Swingersguidens undersøkelse blant par: Kondom, testing og smitte
Denne artikkelen tar kun for seg besvarelser fra par, single menn og single kvinner er ikke tatt med i dette tallmaterialet. Det er utelukkende aktive swingers som har deltatt, alle som har deltatt har en aktiv brukerkonto på de største kontakt nettsidene for swingers i Norge.
Vi har mottatt svar fra 203 par i swingersmiljøet og har gått igjennom resultatene. Først ser vi litt på hvor vanlig det er å benytte kondom, hvor flinke swingers er til å teste seg, og hvor vanlig det er å bli smittet med kjønnssykdommer.
Vi litt på i hvor stor grad det er en sammenheng mellom bruk av kondom og det å bli smittet, før vi avslutter med å se på om det er en sammenheng mellom aktivitetsnivå og smitterisiko.
Vi må påpeke at tallene i denne undersøkelsen kan ha til dels store avvik, nøyaktig hvor stort miljøet er, er vanskelig å si sikkert og vi har fått for få besvarelser til å kunne fastslå noe 100% sikkert. Vi mener dog at med 200 besvarelser, har vi nok tall til å kunne gi relativt gode indikasjoner.
Dette inntrykket underbygges også ved at vi sammenlignet resultatene fra de 100 første besvarelsene vi fikk, med det totale antallet og ingen betydelige endringer ble funnet selv om antallet besvarelser økte.
I denne artikkelen har vi kun tatt med de som har sex med andre enn sin egen faste partner, siden disse spørsmålene er relativt lite relevante for de som ikke har sex med andre. Vi har derfor fjernet de som kun har sex med egen partner (6.9%). Vi sitter igjen med 189 besvarelser fra swingers par som er mer eller mindre aktive og som praktiserer sex med andre enn egen partner.
Disse 189 parene fordeler seg som følger (etter aktivitets grad):
Kun 1 sexpartner det siste året: 10.1%
2-5 sexpartnere det siste året: 45.5%
6-11 sexpartnere det siste året: 25.4%
12+ sexpartnere det siste året: 19%
Litt om hvor vanlig det er å benytte kondom i swingersmiljøet.
Bruk av kondom ved samleie, blant par:
Alltid: 22.7%
Vanligvis: 34%
Noen ganger: 31%
Aldri: 12.3%
Bruk av kondom ved oralsex, blant par:
Alltid: 1.5%
Vanligvis: 1.5%
Noen ganger: 11.4%
Aldri: 85.6%
Disse tallene er kanskje litt overaskende for mange, andelen som benytter kondom er sett under ett ganske lavt. Mange swingers tror de «ser» hvem som har størst risiko for å være smittet og det er en av de største mytene blant swingers.
Hvor vanlig det er å benytte kondom er uavhengig av hvor mange sexpartnere man har. Tallene er tilnærmet identiske blant de som har hatt kun en sexpartner (utenom egen partner) og de som har hatt 12+ partnere det siste året. Dette gjelder både ved samleie og ved oralsex, muligens er det litt mindre vanlig å benytte kondom ved oralsex blant de mest aktive, men forskjellen er så liten at vi ikke tar den med i beregningen.
Hvor vanlig er det å teste seg?
Har dere testet dere for kjønnssykdommer det siste året?
Ja, mer enn 5 ganger: 7.9%
2-4 ganger: 25.1%
1 gang: 30%
Nei: 36.9%
Det som kanskje er litt overaskende, er at de som ALDRI benytter kondom ved samleie, er også de som er dårligst til å teste seg.
Kun 34% av de som «ALDRI» bruker kondom har testet seg siste året.
Av de som benytter kondom «noen ganger» har 88% testet seg siste året.
Av de som benytter kondom «vanligvis» har 66% testet seg siste året
Av de som «alltid» benytter kondom har 75% testet seg siste året.
Det vi derimot ser, er at blant de mest aktive, er det også mest vanlig å teste seg. Det er en relativt klar trend at jo mer aktive i miljøet et par er, jo mer tilbøyelige er de til å teste seg.
Mer om akkurat dette litt senere.
Hvor vanlig er det med kjønnssykdommer i swingersmiljøet?
Har dere blitt smittet med en kjønnssykdom siden dere startet med swinging?, var et av spørsmålene vi stilte.
Svaret vil kanskje overaske noen.
Ja: 12.2%
Nei: 87.8%
Dette er en relativt høy andel og indikerer at kjønnssykdommer er mer vanlig i swingersmiljøet enn man kanskje tidligere trodde.
Her må vi poengtere at dette spørsmålet dekker ikke bare det siste året og vi har dessverre ikke kjennskap til hvor lenge hvert enkelt par har vært aktive i swingersmiljøet.
Disse tallene er uavhengig av i hvilken grad det benyttes kondom ved samleie eller ved oralsex og speiler sykdomsbildet sett under ett…
En ting både vi og mange andre har lurt på, er hvor stor er risikoen for å bli smittet med en kjønnssykdom dersom man alltid benytter kondom ved samleie? Og vil risikoen være lavere om man benytter det «vanligvis» eller «alltid» enn om man «aldri benytter det?
Kanskje litt overaskende er det ingen markant forskjell. Smitte andelen er rimelig lik uavhengig av om man benytter kondom ved samleie eller ikke.
Her må vi ta høyde for at den KAN være avvik blant de som «aldri» benytter kondom ved samleie, siden de er dårligere til å teste seg enn andre og dermed kan være smittet uten å selv vite om det.
Smitte andelen er størst blant de som benytter kondom «noen ganger», fulgt av de som «alltid» benytter kondom, fulgt av de som «vanligvis» og aldri benytter kondom.
Avvikene er såpass små, så vi velger å ikke gå inn med detaljerte tall. Det er også en risiko for store avvik, siden det er stor variasjon i forhold til hyppighet av testing.
Det vi ser er at de som tester seg ofte, er også de som oftest får påvist smitte.
Når det kommer til hvorfor det tilsynelatende er liten forskjell blant de som «alltid» og de som «aldri» benytter kondom ved samleie, er det nok såkalt sekundærsmitte som slår inn, altså at en person overfører smitte fra en person til en annen, uten selv å bli smittet.
Noen eksempler på hvordan sekundærsmitte foregår:
1: Dersom en person har oralsex med en som er smittet og så har oralsex med en annen, kan smitte overføres fra person 1 til person 2, uten at man selv blir smittet.
2: Man benytter fingrene på en person som er smittet, så på en annen, uten grundig vask imellom. Da vil smitte bringes fra partner 1 til partner 2 og man vil ikke selv bli smittet.
3: Flere personer deler sexleketøy uten grundig vask imellom.
Det er verdt å ha i bakhodet at sekundær smitte også sprer seg fra kvinne til kvinne i like stor grad, om ikke større, enn fra mann til mann. Dette bryter med myten om at kvinner ikke kan smitte hverandre.
Det finnes svært lite god informasjon om hvor relevant sekundærsmitte er som spredningsform. Dette er en risiko som ikke er relevant for de som kun har sex med en samtidig partner og det er derfor svært lite forskning på det. Swingers er ikke og har aldri vært en gruppe som det har vært mye undersøkelser eller forskning på.
Denne spesielle formen for smitte er kun relevant for de som har flere samtidige partnere, eller sex med flere forskjellige partnere rett etter hverandre.
I Norge eksisterer det ingen undersøkelser å vise til, men undersøkelser i andre land, tilsier at smitterisikoen ligger på ca 50% av et ubeskyttet samleie.
Altså: En runde med oralsex, gir halvparten så stor risiko som et ubeskyttet samleie. Har man oralsex flere ganger med opphold, så vil risikoen i enkelte tilfeller kunne overstige risikoen ved et ubeskyttet samleie. Det er en ganske mye høyere smitterisiko enn de fleste har tenkt over.
Det er verdt å poengtere: Man blir sjelden selv smittet ved å gi eller motta oralsex, risikoen for selv å bli smittet ved oralsex er relativt lav, sekundærsmitte innebærer at man bringer smitte videre fra en partner til partner nummer 2.
Det er for få personer som har svart at de «vanligvis» eller «alltid» benytter kondom ved oralsex, til å kunne trekke noen konklusjoner mht. om det faktisk reduserer smitterisikoen i noen grad å benytte kondom ved oralsex.
Hvem har størst risiko for å bli smittet?
Siden det tilsynelatende ikke er noen markante forskjeller mht. smitte mellom de som benytter kondom og de som ikke gjør det, føler vi at det er på sin plass å se på om det er noen forskjell basert på hvor aktive folk er. Ikke så uventet ser vi en ganske betydelig forskjell blant de mest aktive og de mindre aktive.
Jo flere sexpartnere, jo større risiko og det er jo logisk.
Blant de med 12+ sexpartnere det siste året har 38% hatt en kjønnssykdom. (I denne gruppen har 95% testet seg en eller flere ganger siste året)
Blant de med 6-11 sexpartnere siste året har 8.3% hatt en kjønnssykdom (I denne gruppen har 66.7% testet seg en eller flere ganger det siste året)
Blant de med 2-5 sexpartnere siste året har 5.8% hatt en kjønnssykdom (I denne gruppen har 61.6% testet seg en eller flere ganger det siste året)
Blant de med kun 1 sexpartner (ikke medregnet egen partner) siste året har 0% hatt en kjønnssykdom (I denne gruppen har 45% testet seg en eller flere ganger det siste året)
Som vi ser er det en ganske klar trend mht. aktivitet og testing. Det er fullt mulig å gå igjennom et helt sykdomsforløp uten noensinne ha symptomer, men fortsatt kunne smitte andre. Det kan derfor eksistere til dels store mørketall mht. hvor mange som er smittet.
Konklusjonen må bli:
1: Vi må bli flinkere til å teste oss, uavhengig av om vi benytter kondom eller ikke.
2: Swingers er langt dårligere til å benytte kondom enn vi liker å innrømme.
3: Risikoen ved å overføre smitte fra en partner til en annen, er langt større enn det vi har trodd.
4: Risikoen for smitte i miljøet er større enn de fleste kanskje har trodd.
5: Skal man redusere smitterisikoen, må swingers begynne å benytte kondom ved oralsex, det må benyttes såkalte «slikkelapper», sexleketøy må ikke deles og det er viktig å vaske hendene grundig mellom hver partner.
Litt om selve undersøkelsen:
En ting vi har fått spørsmål om, er i hvilken grad vi kan stole på at de som har deltatt i undersøkelsen er ærlige i besvarelsene sine. Selv i en anonym undersøkelse kan folk finne på å lyve, eller forsøke å påvirke resultatet, det er i aller høyeste grad en faktor å ta hensyn til.
Til det vil vi bemerke at vi finner det lite sannsynlig at folk vil skryte på seg at de IKKE benytter kondom, eller IKKE tester seg og neppe vil skryte på seg å ha hatt en kjønnssykdom om de ikke har det.
I den grad dette er faktorer som påvirker, vil det mest sannsynlig gi seg utrykk i at swingers er dårligere til å bruke kondom, dårligere til å teste seg og mer utsatt for smitte enn det undersøkelsen viser.
Vi ser den trenden blant single menn som har besvart undersøkelsen.
Deltagerne i undersøkelsen er utelukkende hentet fra 2 swingersnettsider for aktive swingers, undersøkelsen har heller ikke vært tilgjengelig for andre enn registrerte brukere på disse nettsidene, resultatet er således i svært liten grad påvirket av deltagere som har hatt en intensjon om å skape et negativt inntrykk av swinging som aktivitet.
Vi har også fjernet enkelte besvarelser fra par som har besvart undersøkelsen mer enn en gang (alle besvarelser kommer med en IP adresse for å kunne se om noen besvarer flere ganger) for å redusere risikoen for at noen skal påvirke resultatet i noen grad.
Vårt inntrykk er dog at de som har deltatt i stor grad har vært ærlige.